Planten beoordelen binnen enkele seconden op 10.000 km afstand door onbekende ogen

Planten beoordelen binnen enkele seconden op 10.000 km afstand door onbekende ogen

31 oktober 2013
Sinds kort worden de Phalaenopsis van Kwekerij Piet Vijverberg met drie takken en met bijzonder veel knoppen beoordeeld door Aziatische medewerkers op afstand. Op de kwekerij worden van elke plant beeldopnames gemaakt die razendsnel, binnen enkele seconden, worden verstuurd naar Azië. Daar controleert een werknemer de planten op diverse planteigenschappen en stuurt deze gegevens binnen enkele seconden weer terug naar Nederland. Vervolgens vindt de plant op basis van deze beoordeling de juiste weg in het productieproces en het WPS systeem.

Dezelfde techniek wordt door PostNL ook gebruikt om post met handgeschreven adressen te herkennen en te voorzien van adresgegevens om zo automatisch te sorteren en wordt nu in samenwerking met WPS Horti Systems voor het eerst ingezet bij een Phalaenopsis kweker. Een primeur!

 

Kwekerij Piet Vijverberg heeft betrouwbaarheid en kwaliteit zeer hoog in het vaandel staan. Deze ontwikkeling draagt bij aan verdere perfectionering van sorteringen en uniformiteit van partijen. Daardoor krijgt de klant van Kwekerij Piet Vijverberg dus exact wat er is afgesproken.

 

Complementair aan huidige cameraoplossingen

De techniek en werkwijze is bedacht en ontwikkeld door WPS Horti Systems in samenwerking met PostNL en Kwekerij Piet Vijverberg. Dit met als doel kwekers maximale betrouwbaarheid te kunnen bieden op het gebied van plant beoordelingen. WPS ziet deze unieke innovatie als een aanvullende service op bestaande cameraoplossingen. De meeste camera oplossingen voor Phalaenopsis zijn ontwikkeld voor het beoordelen van planten met één of twee takken. De Phalaenopsis markt heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Kwekers proberen zich meer te onderscheiden door het aanbieden van planten met drie of zelfs meer takken. De uitdaging om dit soort planten met een hoge betrouwbaarheid door huidige cameratechnieken in de tuinbouw te kunnen beoordelen, wordt steeds groter. Een controle door middel van menselijke ogen zorgt ervoor dat de kweker zich met hoge kwaliteit en betrouwbaarheid kan blijven onderscheiden in de markt.

 

WPS Horti Systems ziet legio kansen voor situaties waar juist het menselijk oog in combinatie met de techniek van WPS toegevoegde waarde biedt en bij producten waar een goede beoordeling van bepaalde plantkenmerken belangrijk is voor de prijsvorming.

 

Voor meer informatie en om op de hoogte te blijven ga naar de sites van WPS Horti Systems en PostNL Shore