PostNL Village in sloppenwijk Manilla

PostNL Village in sloppenwijk Manilla

9 april 2012
In maart is de eerste paal in de grond gegaan voor de bouw van 44 huizen in de sloppenwijken van de Filippijnse hoofdstad Manilla. In december 2012 worden de eerste 22 huizen opgeleverd. Eind 2014 is het bouwproject gereed. PostNL, dat nauw samenwerkt met SPi Global in Aziƫ, maakt de bouw financieel mogelijk.

De 44 huizen bieden onderdak aan circa 250 tot 300 mensen die nu woonachtig zijn in golfplaten huisjes. De huizen krijgen eenvoudige sanitaire voorzieningen, een keukentje, een woonkamer en een slaapvertrek. Behalve de huizen komt er een zogeheten Youth & Development-centrum waar onderwijs voor drie klassen en primaire medische zorg wordt geboden.

 

Bewoners helpen mee

De mensen voor wie de huizen zijn bestemd, helpen zelf mee met de bouw. Zij plaatsen bijvoorbeeld tegels en brengen wandbekleding aan. Het gaat om mensen met een baan, zoals taxichauffeur of kindermeisje. Hierdoor kunnen zij in hun eigen onderhoud voorzien en zijn zij bijvoorbeeld in staat om zelf te betalen voor water en elektriciteit.

 

Ondertekening overeenkomst

PostNL werkt in Manilla samen met Gawak Kalinga, een aan de overheid gelieerde stichting. Gawak Kalinga koopt de grond, begeleidt het project en zorgt dat er voldoende vrijwilligers zijn voor scholing en medische zorg. Mario Suykerbuyk, directeur PostNL Shore en Bas Elisen HR-directeur bij Data & Document Management van PostNL tekenden op 10 maart in Manilla een overeenkomst met Gawak Kalinga.

 

Partnership met SPi

Het initiatief komt voort uit het strategisch partnership dat PostNL Shore heeft met SPi Global, met onder andere vestigingen in Vietnam en op de Filippijnen. Sinds medio 2010 voert SPi Global de handgeschreven adressen in van poststukken die de sorteermachines van PostNL niet kunnen lezen. Hierna kan deze post alsnog automatisch wordt gesorteerd.

 

Besparingen gaan naar projecten

Contractueel is vastgelegd dat als SPi de afgesproken targets haalt op het gebied van kwaliteit en tijdig leveren, PostNL een deel van de gerealiseerde besparing investeert in projecten op het gebied van maatschappelijk ondernemen.

 

De bouw van het dorp in de sloppenwijken in Manilla is een van de projecten. Later dit jaar levert PostNL ook elektrische fietsen in de dichtbevolkte Vietnamese stad Hanoi, waar de uitstoot van CO2 als gevolg van uitlaatgassen een probleem is.

 

Reacties

Bas Elisen, directeur HR van Data & Document Management: "Met relatief beperkte middelen kunnen we helpen met het leveren van de eerste levensbehoeften, zoals wonen, scholing en primaire medische zorg. Ik heb met eigen ogen kunnen zien wat dit doet met de mensen in de sloppenwijken."  

 

Mario Suykerbuyk, directeur PostNL Shore: "Het is heel bijzonder dat midden in Manilla een PostNL-village verrijst. We brengen hulp op plaatsen waar die het hardst nodig is. Ook bijzonder is dat onze hulp rechtstreeks gekoppeld is aan de prestaties van SPi Global. Op deze manier maken we echt het verschil."